1 d’Octubre: Diari d’un documentalista italià

 

Tanmateix vaig tenir també la sort de coincidir amb un realitzador de documentals italià, Alberto Bougleux, que en va fer un diari en video que ha anat penjant a Vimeo amb el nom de “Diario del 1-O”

 Mancho.jpg
Carles Mancho

El dia del referèndum jo vaig tenir la gran sort d’estar en un col•legi electoral molt tranquil a Ciutat Vella de Barcelona que, tot i els ensurts i tensió de tot el dia, no va patir cap atac de la policia espanyola.

Tanmateix vaig tenir també la sort de coincidir amb un realitzador de documentals italià, Alberto Bougleux, que en va fer un diari que ha anat penjant a Vimeo amb el nom de “Diario del 1-O” (https://vimeo.com/search?q=Diario+del+1-O). Aquest diari permet entendre molt bé, amb 12 vídeos d’entre 1 i 3 minuts de durada, com van desenvolupar-se els dies 30 de setembre i 1 d’octubre.

En els videos #5 i #9 hi ha a més recollit el meu testimoni personal com a coordinador d’Escoles Obertes en aquell col•legi.

Carles Mancho (Barcelona, 1970) és doctor per la UB l’any 2003 i IXè Premi Claustre de Doctors. Becari a la Real Academia de España a Roma l’any 2005. Des de l’any 2008 és professor titular d’Història de l’Art de l’Antiguitat Tardana i l’Alta Edat Mitjana. Fundador i primer director (2008-2015) de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la UB. Actualment és director del Doctorat en Cultures Medievals d’aquesta universitat. Ha dirigit la col·lecció LLiçons/Lessons de Publicacions i Edicions UB, i dirigeix la col·lecció IRCVM-Medieval Cultures a Viella (Itàlia). També és fundador de SVMMA Revista de Cultures Medievals. Les seves recerques actuals se centren en: les decoracions murals d’època carolíngia, la relació entre suport, text, decoració i percepció en l’edifici religiós medieval, i en la relació entre memòria, realitat artística i epistemologia. IP del darrer projecte del grup de recerca Ars Picta, al qual pertany des de l’any 1996. Entre les seves publicacions destaquen: La peinture murale du haut Moyen Âge en Catalogne ( IXe-Xe siècle), Turnhout, 2012; El paper de l’artista en l’art medieval, Barcelona, 2011.