Necessitem un marc de llibertat i progrés: Un país nou

L’Estat espanyol ha estat una rèmora per poder avançar en l’àmbit social, econòmic, científic i cultural. L’impacte negatiu no l’hem patit només a Catalunya, sinó que molts altres llocs de l’stat s’han vist i es veuen perjudicats per un estat ancorat en el passat i curt de mires respecte a com estructurar una societat de progrés.

Xavier_Estivill.jpg
Xavier Estivill

Espanya no ha viscut cap revolució que sacsegés la societat i les seves estructures. Catalunya sí que les ha viscut aquestes revolucions perquè un cop i un altre hem tingut un estat que ha oprimit i castigat la gosadia de la nostra gent de voler ser. Aquesta és una gran diferència entre nosaltres i ells. Els hi caldrà una revolució per deixar el caciquisme de parlament, funcionariat i judicatura. Segurament, la nostra independència els farà millorar les seves estructures de govern. Ens interessa tenir uns bons veïns. Ens importa que també siguin feliços. Segur que ho seran molt més quan nosaltres siguem el que volem ser sense vassallatges ni prebendes. Gairebé tot el que tenim en recerca a Catalunya s’ha aconseguit per la tossuderia de voler desenvolupar les nostres capacitats aquí, i no haver de fer-ho sotmesos a la capital d’un Estat on segueixen invertint com i on volen.

En aquests anys de dificultats econòmiques, la manca de visió de futur en recerca s’ha materialitzat sobretot en els molts investigadors que no treballen als principals centres de recerca. Ells han sofert més que ningú l’efecte de retrocedir en el suport a la recerca i el desenvolupament. La república catalana no deixarà que passi això. Hem de construir un país que estigui basat en l’educació, la cultura la ciència i el progrés, pel bé de tots cada un dels ciutadans i ciutadanes. No fallarem. Tenim la sort que podem recomençar amb tot el que sabem, amb tot el que hem après del que no hem de fer i del que ens cal fer per construir un nou país. No defallirem!

Xavier Estivill és metge i investigador de Salut de la Dona Dexeus (Barcelona) i de Sidra Medical Research Center (Doha).

Un pensament quant a “Necessitem un marc de llibertat i progrés: Un país nou”

  1. Si. Hem de fer una república on la feina dels professors/investigadors universitaris es vegi reconeguda i que sigui financiada de forma suficient per a que poguem desenvolupar les nostres tasques. No volem un estat “administratiu policial” com ara tenim, que fa impossible la gestió dels pressupostos i que reparteix els diners amb clientelisme i sense tenir en compte els resultats assolits, que ens fa passar més temps en gestió, paperassa i justificacions que el que podem dedicar a la recerca, que ens ajudi a renovar les infraestructures científiques obsoletes de les universitats i que reconegui la doble tasca que fem els docents/investigadors universitaris, tant en la formació de professionals com en el desenvolupament de la recerca.
    Volem un nova manera de funcionar, més moderna, més oberta al mon i on la tasca de cadascú es vegi reconeguda. On tots treballem per tothom i per el país en general i on tots ens en poguem sentir orgullosos, tant del nostre sistema universitari i de recerca com dels nostres gestors i dirigents.

Els comentaris estan tancats.