Què farem el proper dilluns?

Carta enviada el 26 de setembre de 2018 al Director del Departament de Matemàtiques i al Degà de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona

 Aguade.jpg
Jaume Aguadé

Benvolgut Director de Departament, benvolgut Degà,

El proper dilluns, primer d’octubre, es produeix el primer aniversari d’uns fets extraordinaris: potser el cas més important i més multitudinari d’acció no violenta en defensa dels drets civils que ha tingut lloc a Europa en els temps recents. Aquella acció popular massiva i cívica ens enorgulleix a tots els que creiem en els valors democràtics.

Però també es compleix un any d’uns fets gravíssims que no podrem oblidar mai. Durant unes hores, el món va veure unes escenes d’extrema violència d’estat contra una població pacífica i indefensa, unes accions que repugnen a qualsevol persona de bé i que formaran part del capítol més ignominiós dels llibres d’història de l’Europa del segle XXI.

És molt trist veure com cap responsable d’aquelles barbaritats s’ha retractat, cap no ha mostrat remordiment ni condol, cap no s’ha disculpat. Ben al contrari, aquella violència només va ser el tret de sortida d’una repressió policial i judicial que als que tenim una certa edat ens transporta als negres anys de la dictadura (i la post-dictadura) i ens du a pensar que seguim tenint entre nosaltres la “gent que truca de matinada”. Arreu veiem mostres evidents i greus de prevaricació, indefensió, abús de poder, autoritarisme i conculcació de drets. Hem arribat al punt que el president d’un parlament europeu ha afirmat que “Espanya avui ja no compleix les condicions per formar part de la UE”.

Tot això, benvolgut Director, benvolgut Degà, ja ho sabeu. Aleshores, jo em pregunto “Què farem el proper dilluns?”.

Els qui vam viure l’Autònoma dels primers anys setanta, on residia una de les flames heroiques de la democràcia, de la resistència, de la lluita pels drets socials, civils, humans i nacionals, els que recordem aquells temps, ara sentim una gran tristesa quan constatem que les nostres autoritats, sota una aparença de neutralitat, cauen en l’abjecta connivència amb els corruptes poders que ens empresonen —literalment!

Perduda l’esperança en els òrgans de govern de la meva universitat, sembla que l’únic camí digne és el del compromís personal. Per aquest motiu, benvolgut Director de Departament, benvolgut Degà, us comunico que el proper dilluns, primer d’octubre, jo m’afegiré a les mobilitzacions que es convoquin i, per tant, no desenvoluparé cap activitat laboral ni acadèmica.

Cordialment,

Jaume Aguadé

Jaume Aguadé i Bover és Catedràtic del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Topologia Algebraica

3 pensaments quant a “Què farem el proper dilluns?”

  1. Francesc Xavier Aviles Puigvert, Professor Emèrit del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona ha dit:

    Moltes mercès !
    El meu recolçament total al missatge de Jaume Aguadé.

  2. Estic absolutament d’acord amb la carta. Penso que també com a col•lectiu caldria que manifestéssim el nostre posicionament, tant en aquest cas, com donant les nostres opinions en tot allò que ens afecta en aquesta situació difícil en que ens trobem avui. Pensant però, que en aquest moment actual els diversos col•lectius de ciutadans estan molt millor posicionats en quan a la visió de les necessitats que la societat requereix. I així ajudar a definir-la.

Els comentaris estan tancats.