Editorial: Puig Antich

Avui en el 45 aniversari de l’execució de Salvador Puig Antich, hem escrit aquest petit text en angles (per si el voleu distribuir), que descriu la relació, potser no molt coneguda, de Salvador amb la recerca (a través del seu germà).

Today, 45 years ago, the Catalan anarchist Salvador Puig Antich was executed in Barcelona. He was 25 years old.

The last letter he wrote before the execution was to his brother Joaquim (Kim) Puig Antich (see below), who at that time was doing his internship in psychiatry at the Albert Einstein College of Medicine in New York. Kim would become a leader in the field of child psychiatry, in particular on child depressive disorders, and on its neuroendocronological basis. He produced a lasting legacy in this field of research.

He died, suddenly and unexpectdely at the age of 45 of asthma. The chair of child psychiatry at the University of Pittsburgh wears his name.

Letter from Salvador Puig Antich to his brother before Salvador’s execution (in Catalan)

Estimat Kim:

La nova és escueta: Condemnat a mort. Seria molt difícil exposar els meus sentiments en aquests moments. Tal vegada, i com afirmació del per què he lluitat i que ara, moment de la gran prova, crec més fermament. Han portat a terme una venjança irracional. Fàstic, fàstic és el que sento.

Fa ja molt temps que m’he preguntat què feia jo en aquest món on encara no hi ha lloc per a mi. Arribarà, sens dubte, i no em tractis de dogmàtic. La qüestió on es presenta descarnada és davant de tota aquella gent que estimo. És una prova massa dura per a vosaltres.

Així doncs, per no caure en divagacions metafísiques sobre la vida, accepta aquestes línies com afirmació dels meus sentiments vers a vosaltres (tu, Lee, Michele). Jo he trencat amb tot i accepto les meves responsabilitats. Sang que es vessa, però no inútilment.

Bé, xiquet, tot el que possiblement podria dir-te va dins aquestes línies i en la tristesa del vent.

T’estima,

SALVADOR PUIG
Salut i anarquia