Els científics, per la independència

 

NEIX EL BLOG “CIENTÍFICS PER LA INDEPENDÈNCIA”

Per fer escoltar la seva veu i compartir les raons que els fan estar a favor de la independència de Catalunya

Sovint, el món sembla un lloc confús i inestable; es fa difícil identificar una línia clara de progrés moral, social o polític, i, moltes vegades, no sabem si avança o retrocedeix. Els esdeveniments recents a l’Orient Mitjà, per exemple, ens retrotrauen a una societat trista, opressiva i barbàrica que crèiem superada. Enmig d’aquest confusió, una activitat humana destaca en exhibir una direcció de progrés clara, diàfana, nítida. Es tracta de la ciència i de la tecnologia. Avui coneixem el món natural millor que ahir, però pitjor que demà, i la nostra capacitat per controlar-lo és cada cop més sofisticada: les comunicacions telemàtiques, la productivitat dels conreus, els mitjans de transport, els nous materials, la lluita contra les malalties, els viatges interplanetaris …

Sota estricte control democràtic, la recerca científica, i la capacitat tecnològica que aquesta proporciona, fa el món més segur i confortable. És una empresa que no coneix fronteres: és de la humanitat per a la humanitat. Però és responsabilitat, sobretot, d’aquelles nacions que, com Catalunya, han assolit un alt nivell de benestar econòmic i social. La contribució des del nostre país a aquesta empresa ha estat, tanmateix, molt limitada. La subordinació política, social i cultural a una nació, l’espanyola, que ens ha estat durant segles majoritàriament hostil, ens ha fet porucs, servils, poc ambiciosos—trets que són difícilment compatibles amb la ciència.

La tímida recuperació de la nostra dignitat com a nació els darrers anys s’ha vist, doncs, també reflectida en la nostra ciència, la qual avui en dia, almenys en determinades disciplines, està esdevenint capdavantera a Europa. Tanmateix, malgrat l’enorme impacte de la seva tasca en la societat, els científics a Catalunya són majoritàriament desconeguts pels ciutadans: no són convidats als debats, ni a les tertúlies radiofòniques, no fan rodes de premsa, la seva vida privada no desperta l’interès de la dels esportistes, els artistes o els actors. Contràriament a la visió gairebé caricaturesca que hom podria tenir, però, l’obsessió per la ciència no fa els científics aliens als reptes de les societats que els envolten. Catalunya viu un moment únic en la seva història, en el qual possiblement es jugui la seva pervivència com a nació. Els científics a Catalunya, com la resta de ciutadans, viuen intensament aquest moment. No sabem si la majoria són favorables o contraris a la independència de Catalunya. Sabem, això sí, que n’hi ha molts, entre ells els més reconeguts, que hi estan inqüestionablement a favor. Aquest blog és per escoltar-ne les raons.

 

5 pensaments quant a “Els científics, per la independència”

 1. Felicitacions per aquesta excel-lent iniciativa. Compartiré el vostre enllaç a les xarxes perqué els catalans han de saber-ho.

 2. La independència i la constitució d’un estat propi més congruent amb el tarannà del poble català, ens ha de portar sens dubte molts avantatges en tots els terrenys, com ara en l’aspecte econòmic, però especialment en el de la DIGNITAT com a poble i com a individus.

  Concretament en el terreny de l’activitat científica, en tots els dominis del coneixement humà, no cal dir que ens beneficiarà molt clarament el deixar de pertànyer a l’estat del “que inventen ellos” i del “vuelva Vd. manana”, i el fet d’acostar-nos més a l’òptica dels veïns del nord, que tan eficaçment han contribuït a l’avenç en tots els camps de la investigació científica i humanista.

  Confio sense reserves en la capacitat de la nostra gent i en el múltiples beneficis que comportarà l’assoliment d’un estat propi.

 3. La Independència és la darrera i única solució a la famosa ofensiva de la mentida, la por, el terror, la misèria, la toxicitat del pensament, el plany i la deshumanització de la societat, endegada fa exactament 79 anys.

  Ens trobàrem i ens trobem amb unes estructures ben teixides, implacables i eficients en l’agenollament de la diversitat i el dret a l’expressió lliure, perpetuant de forma calculada i premeditada l’aïllament i la desolació. Unes estructures ben nodrides capaces de reconvertir-se, camuflar-se, reinventar-se per seguir i acabar amb l’exili, genocidi i esclavització de les nostres famílies.

  Una societat que no pot accedir lliurament als arxius del seu passat, és una societat feta de zombis teledirigits pels que encara custodien aquests botins.

  Cal tornar a elevar l’ésser humà, com a ésser de pensament, racional, capaç de compartir sense patir, sense comprometre la seva felicitat, ni el benestar de les generacions futures. Això implica seguretat, nocions bàsiques de dignitat, coratge i per damunt de tot molta fermesa.

  Resistirem i ho farem sols!
  Sense Intel·ligència no hi haurà Independència!

 4. La gent que ens dediquem a la recerca, a l’igual que la resta d’integrants de la societat, hem d’aportar les nostres idees i propostes per poder ajudar a construir un país independent i socialment mes just, a mes d'”utilitzar” els nostres contactes per internacionalitzar el procés. Totes aquestes iniciatives son importants!, benvinguda sigui.
  Salut

Els comentaris estan tancats.