Com és que Espanya respon amb odi, bel•ligerància i censura, i no amb pena i conciliació en vers una Catalunya que vol marxar?

 

No entenc per què Espanya s’enfada i menysprea Catalunya i quan el poble diu que vol votar i que vol marxar, en lloc de buscar maneres de retenir-nos es mostren possessius i intransigents. Si estan tan enfadats, tranquils que aviat ja no estarem amb ells i ja es podran relaxar. Anem endavant que això ja ho tenim.

 Bach.jpg
Àlex Bach

En un món on es tendeix a la globalització, a la fusió, als grans conglomerats, Catalunya sembla anar contra corrent. Motius per defensar una república catalana no en falten: 1) governar països petits és més efectiu que governar països grans (hi ha menys diferències culturals, necessitats més similars, etc…), 2) Catalunya té prou envergadura com per ser autosuficient i exercir solidaritat de forma altruista, voluntària i convençuda, i 3) Catalunya, avui, com a comunitat autònoma no té futur doncs portem molts anys amb governs centrals de dretes o d’esquerres divergents en ideologia però convergents en un tracte de menyspreu i pertinença de Catalunya que impossibilitat als Catalans expressar tot el potencial de la nostra societat.

Però, a banda d’aquestes raons (i me’n deixo, segur, moltes), un dels motius que més hauria de fer obrir els ulls als que encara votaran que No al referèndum o aquells que ni tan sols exerciran el dret fonamental de votar, és que quan Catalunya va avisar que volia la independència, la separació, la resposta d’Espanya ha estat bèl•lica, ofensiva i de menyspreu. En cap moment, l’Estat espanyol ha mostrat ni un signe de voluntat de diàleg, de conciliació, d’aproximació i s’ha escudat rere la ‘legalitat de la constitució’. Democràcies més madures, com l’Anglesa van donar una sortida política a un referèndum demanat pels Escocesos. Com que la política tracta de trobar solucions per al poble, els anglesos les van trobar. Els espanyols, cegats pel seu orgull d’una banda, i víctimes de la ignorància sobre el sentiment català van decidir donar un cop de puny autoritari i negar el diàleg. Recordeu els anglesos com demanaven als escocesos que no marxessin? Algú ha sentit alguna cosa des d’Espanya?

No entenc per què Espanya s’enfada i menysprea Catalunya i quan el poble diu que vol votar i que vol marxar, en lloc de buscar maneres de retenir-nos es mostren possessius i intransigents. Si estan tan enfadats, tranquils que aviat ja no estarem amb ells i ja es podran relaxar. Anem endavant que això ja ho tenim.

Àlex Bach és professor d’investigació ICREA al Department de Producció de Remugants de l’IRTA, departament fundat i dirigit per ell fins al 2016.